BA-scripties: een terugblik

De afgelopen maanden zijn de BA-studenten CIW hard aan de slag geweest met hun scriptie. Op 9 juni presenteerden alle studenten hun scripties op het zelfgeorganiseerde scriptiesymposium. Inmiddels zijn alle cijfers bekend, en kunnen alle studenten hopelijk genieten van een welverdiende vakantie. Ook Nadine Linger en Rowan Koeleman schreven dit jaar hun scriptie. Ze blikken hier terug op hoe ze het ervaren hebben.

hands-coffee-cup-appleNadine, afstudeerrichting Toegepaste Taalwetenschap

“In mijn scriptie heb ik onderzocht hoe een bestaande woordenschattoets (de WTN) kan worden uitgebreid zodat deze toets ook bij gevorderde tweedetaalleerders van het Nederlands ingezet kan worden. De belangrijkste conclusie van mijn scriptie was dat er een groter corpus gebruikt moet worden om nieuwe woorden aan de woordenschattoets toe te kunnen voegen. Omdat dit binnen het tijdsbestek van mijn scriptie niet zou lukken om te doen, heb ik heb ervoor gekozen om een apart onderdeel voor de woordenschattoets te maken dat de kennis van de academische woordenschat toetst.

Het leukste aan het schrijven van mijn scriptie was het eindproduct: de academische woordenschattoets die ik zelf ontwikkeld heb. Het moeilijkst vond ik om de eerste woorden van mijn scriptie op papier te krijgen. Gelukkig ging het schrijven een stuk beter toen ik eenmaal bezig was. Ik heb vooral geleerd dat ik meer kan dan ik denk dat ik kan. Vooraf maakte ik me af en toe zorgen of het me allemaal zou gaan lukken, maar uiteindelijk heb ik in een korte tijd en zonder al te veel stress een goede scriptie weten te schrijven.

Volgende collegejaar begin ik met de master Toegepaste Taalwetenschap met de specialisatie Nederlands als Tweede Taal.”

Rowan, afstudeerrichting Journalistiek

startup-photos“In mijn scriptie onderzocht ik het effect van embedded tweets van nieuwsinstituten en nieuwsgebruikers in politieke en sportliveblogs. De belangrijkste conclusie die uit mijn onderzoek kwam, is dat tweets van nieuwsgebruikers een liveblog minder geloofwaardig, kwalitatief en representatief maken.

Ik vond het schrijven van mijn scriptie helaas niet echt ‘leuk’, vooral omdat we niet ons eigen onderwerp konden kiezen. Ik vond daarentegen wel veel dingen moeilijk: het gebruik van SPSS bijvoorbeeld. Toch is het allemaal helemaal goed gekomen, want uiteindelijk is mijn scriptie beoordeeld met een 8! Dat was al het harde werken en de stress zeker waard. Ik heb geleerd dat goed plannen heel erg belangrijk is. Uitstel is bij je scriptie echt afstel, en door uitstellen wordt de stress alleen maar groter.

Volgend jaar ben ik nog steeds bij CIW op de VU te vinden, ik ga namelijk de master journalistiek doen! Ik heb er erg veel zin in, maar die masterscriptie? Die stel ik nog even een jaartje uit!”