Out of office: Luuk Lagerwerf naar conferentie in San Diego

Soms krijg je een melding van afwezigheid als je een van je docenten mailt. In deze rubriek vragen we even door…

Deze week met: Luuk Lagerwerf

Waar was je eigenlijk en wat deed je daar?

De laatste week van mei 2017 heb ik de internationale conferentie van communicatiewetenschappers bezocht in San Diego in de Verenigde Staten. De conferentie wordt door ruim drieduizend communicatiewetenschappers bezocht en vindt plaats in hele grote hotels, zoals je aan de zaal kunt zien (ik ben de kleine figuur helemaal rechts in de hoek). Tegelijkertijd vinden zo’n 20 sessies van presentaties plaats, vijf dagen lang. De conferentie vindt jaarlijks plaats op steeds een andere locatie (om en om in de VS en daarbuiten), zodat regelmatige bezoekers ook wat van de wereld kunnen zien (als ze ook buiten het hotel komen).

Kreeg je leuke reacties?

LuuktweetZoals je ziet aan de afbeelding heeft zowaar iemand mijn presentatie op Twitter vermeld! De reden waarom over de presentatie is getwitterd? Misschien de tekst op de dia waarmee ik mijn onderzoek illustreerde: “Trumpcare will have severe consequences for people who can’t afford health insurance, or: Trumpcare is a torturer of people who can’t afford health insurance.”

Want wat heb je precies onderzocht?

Het onderzoek vergeleek het effect van politieke uitspraken die al dan niet verpakt waren als metafoor (‘torturer’), op de mening en herinnering van luisteraars naar die uitspraken. Kort gezegd was de conclusie: negatieve uitspraken (zoals de genoemde) hebben wel effect, metaforen amper. Niet zo spectaculair, wel wetenschappelijk onderzocht.