Wat is CIW?

Taal en communicatie zijn niet los van elkaar te zien. Daarom focust Communicatie en Informatiewetenschappen op de talige kant van communicatieprocessen. Bij CIW ligt dus juist de nadruk op de boodschap zelf, en de taal waarmee die boodschap wordt vormgegeven. Daarnaast wordt er natuurlijk ook aandacht geschonken aan de psychologische en sociale aspecten van communicatie.

Drie profielen, zeven afstudeerrichtingen

Door de drie verschillende profielen zijn er heel veel mogelijkheden om je te verdiepen en specialiseren in onderwerpen die jij interessant vindt. Weet je nog niet precies wat je wil? In het eerste jaar krijg je vakken die voor iedereen belangrijk zijn en waardoor je kennis kunt maken met de verschillende keuzemogelijkheden. Zo weet je zeker dat je kiest wat je echt leuk vindt.

Ook zijn er veel mogelijkheden om je curriculum zelf samen te stellen aan de hand van de verschillende afstudeerrichtingen en de verschillende minoren. Je kunt je zo bijvoorbeeld verdiepen in verschillende media, communicatieproducten van organisaties of misschien wel taalstoornissen. Daarnaast kun je met behulp van een minor je specialisatie verder uitbouwen of ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een minor Politicologie bij het profiel  Media & Journalistiek, waarmee je je kunt specialiseren tot politiek journalist.

Español of English

Bij het overbrengen van een leuke, nare of belangrijke boodschap moet je niet alleen rekening houden met de inhoud van het bericht, maar ook met de taal én de cultuur van de doelgroep. Daarom bestudeer je in de profielen Talen & Organisaties en Toegepaste Taalwetenschap naast je andere vakken ook een vreemde taal: Engels of Spaans. Zo krijg je ervaring met de verschillen in communicatiestijl. Maar dit betekent bijvoorbeeld ook dat je een deel van je (taal-)studie kunt afronden in het buitenland, zodat je die gure Nederlandse herfstmaanden kunt verruilen voor de Spaanse zon. Lees hier meer over alle mogelijkheden om naar het buitenland te gaan.